Helstekt kyckling är kanske att ta i!

Helstekt kyckling i ugn med rostade rotfrukter! Jag tror aldrig jag tillagade hel kyckling innan jag blev sjuk men tydligen tycker jag att det är en bra grej att laga till nu när jag ska lära mig detta på nytt! Jösses!

En av anledningarna till att jag bränt ut mig är att jag har ett behov av att var bäst. Inte bara bäst på en sak utan på allt. Saker jag inte är bäst på har jag helst velat undvika. Som en följd slutade jag laga mat när jag började få problem.

Nu när jag börjar igen är detta en av sakerna jag övar på men huj vad svårt det är. Jag har lite svårt att välja svårighetsgrad, ambitionsnivå och tidsåtgång så att det blir en lagom utmaning. Jag tar gärna i så jag spricker. Så var fallet med årets första måltid!

Titel

Hur gjorde jag?

Så hur gör man nu helstekt kyckling i ugn! Jag började med att leta upp lite olika recept som pratade om fyllningar, örtsmör innanför skinnet på kycklingen och kryddblandningar. Konstaterade att jag inte hade alla ingredienserna i mitt hem och la alla recept åt sidan och lät bli att laga kycklingen på ett par dagar. Efter detta bestämde jag att förenkla lite och bara börja. Alla recept hade ett par saker gemensamt: Ugnen skulle stå på 200C, innertemperaturen skulle vara 82C och utsidan skulle penslas med soja. Så där började jag. Min nya fräcka ugn har en digital mattermometer man kan koppla in, så hur svårt kan det vara?
Soja lät lite tråkigt så jag rörde ihop lite honung, soja och torkad chilipeppar och började leta efter min silikonpensel. Den hittade jag tre dagar senare. Kletade in kycklingen med händerna istället. Kom på att jag hade lite lök hem så jag klyftade den och stoppade in i kycklingen, lök brukar ju alltid vara bra. Hystade in lite vitlöksklyftor också för säkerhetsskull.

Rostade rotfrukter är en av de få sakerna som faktiskt sitter kvar i minnet och som jag har rätt bra koll på, så här kände jag mig tryggare.

En bakpotatis, en palsternacka, ett par morötter och en sötpotatis skar jag ner till stavar. Ca 1cm tjocka och lite olika långa. Allt åkte i en ugnsform och på med lite olja, salt, lite annat kryddat salt och lite pizzakrydda (hittade inte Herbs de Province blandningen).

Så där ja! Ugnen är varm så nu ska jag bara koppla in mattermometern så ska allt in. Men var i kycklingen ska man mäta? Första googlingen gav till svar “vid benet”. Vafalls? Vilket ben? En kyckling har massor av ben! Nästa sökning gick lite bättre. I vecket mellan lårben och kropp ska man sticka nålen. Man ska se till att man har nålen precis mot benet. Swosh in i ugnen med kycklingen och i med termometern i ugnen. Genast börjar displayen blinka 65C varvat med 13C. Man kan alltså ställa in ugnen att börja pipa när kycklingen har rätt temperatur och dessutom tala om när den räknar med att detta ska hända. Men 65C är ju inte rätt temperatur för min kyckling, 82C ska det ju vara. Jag börjar genast trycka och vrida på allt som går att trycka och vrida på. Det piper och blinkar men 65 står kvar. Jag letar efter instruktionsboken, den har jag lagt på ett säkert ställe så den dyker väl upp till påsk eller så. Jag letar på nätet och får frågor om modellen och beteckningar, orkar inte! Till slut tar jag kort på ugn-fanskapet och bildsöker och hittar en instruktionsbok på nätet. Man ska trycka lite här och där sedan vrida lite si och så. Voilá! Nu står det 82C på displayen och 16 minuter. Jag har alltså letat efter denna inställning i minst 45 minuter då en hel kyckling ska vara inne 1-1,5 timme! Bäst att slänga in rotfrukterna också.

Hur blev det?

Plötsligt upptäcker jag att kycklingen är rätt så svart. Panik, ugnsfolie, har jag det? Hinner precis få loss en bit och täcka kycklingen när jag ser klockan på displayen ticka ner från 15. Den är klar, kycklingen är 82C i sin ljumske. Så ut med den. Täcker den med folien på utsidan istället för att låta den vila. Nu kommer en annan av mina dåliga vanor in, tålamod. Det har jag inget, så att låta kycklingen vila när man tagit ut den känns helt meningslöst om man inte har nåt annat att göra. Bäst att göra en sås. Lite turkisk yoghurt och sötstark sås blir ju gott när man rör ihop det. Ut med rotfrukterna också. De stod inne en knapp halvtimma.

Det luktar riktigt gott. Nu är det dags att lägga upp. Men inte sjutton vet väl jag hur man delar en kyckling. När man köper grillad kyckling brukar det ju gå att liksom dra isär den och skära lite hur som. Men den här är jättevarm och hjälper inte till nåt. Till slut fick jag i alla fall loss en kyckling klubba.

Helstekt kyckling
Lite väl svart!

Det blev faktiskt helt ljuvligt. Fast skinnet gick visserligen inte att äta men köttet är saftigt och jättegott.

Slutsatser

Kan nog tänka mig att gör det igen men kyckling i bitar är ju bra mycket enklare att hantera. Både teknik i form av ugn och styckning stökade till detta och gjorde detta till en onödigt svår rätt. Men jag har mat flera dagar framöver och det är ju skönt. Rotfrukterna räcker en dag till minst och kycklingen kan jag nog både använda till pasta och sallad.

Recept

Helstekt kyckling

1 hel kyckling
2 msk honung
2 msk soja
Torkade chilipeppar efter smak
2 lökar
4 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 200C
Rör ihop soja, honung och chili och pensla utsidan av kycklingen
Klyfta löken och stoppa in i kycklingen
Stek till kycklingen är 82C i vecket mellan lår och kropp ca 1-1,5 timme

Rotfrukter

1 bakpotatis
1 sötpotatis
1 palsternacka
2 morötter
Olivolja
Salt
Örter

Skär alla rotfrukter i stavar
Blanda med olivolja, salt och örtkryddor (eller färska örter) och lägg i ugnsfast form
Stek i ugn ca 30 min

Sås

1 dl turkisk yoghurt
2 msk söt-stark sås

Rör ihop

Rotfrukter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.